Anasayfa > Blog > Zararlı Haşereler Nelerdir? 28.03.2015

ZARARLI HAŞERELER NELERDİR?

Alman Hamamböceği ( Blatella Germenica ) :

Alman hamam böceği sarımtrak açık kahverengidir. Alman hamam böceği türleri arasında en hızlı üreyen hamam böceğidir. Alman hamam böceğinin boyu 1.5cmdir.Bir çift hamam böceği 1 yılda 35.000 yavru yapar. Dişi alman hamam böceğinin yumurta paketleri içerisinde 25-48 arasında yumurta bulunur. Nimf adı verilen bu yumurtalar 45 günde olgunlaşır. Alman hamam böceğinin ömrü yaklaşık 1 senedir. Alman hamam böceğine halk arasında( kalorifer böceği )de denir. Alman hamam böceğinin baş kısmında diğer türleri gibi 1 çift anten bulunur. Bu anten yiyecek ve nem kokusu alma işinde görev yapar. Alman hamam böceği gündüzleri yuvasında dinlenir gece olunca yem aramaya çıkar. Alman hamam böceği sıcak ve nemli yerleri sever. Alman hamam böceğinin iskeleti vücudunun dışında yer alır. Erkek olan hamam böceğinde kanat vardır. Dişi olan alman hamam böceğinde kanat bulunmaz. Alman hamam böceğinde kanat bulunsa bile uçmak için kullanmaz. Alman hamam böceği her türlü mikrop ve pisliği insana bulaştırabilir. Çok pis olan aman hamam böceği hastalık taşıyıcı olarak bilinir. Bir alman hamam böceği 1 gecede 10 katlı bir binayı gezebilir. Yâda 1 günde 4.5km yol kat edebilir. Alman hamam böceklerinin çok hızlı ve güçlü ayak yapısı vardır. Alman hamam böceği evlerimize alışveriş yoluyla, kanalizasyon yoluyla gelir. Eski yapı olan binalarda çatlak, yarıklar arasında yerleşik olarak yaşar. Bu şekilde evlerimize gelen alman hamam böceği uygun nem ve sıcaklık bulursa yavrular ve çoğalır. Alman hamam böceği ile mücadele zor bir iştir. Kendi kendinize yapacağınız mücadele asla yeterli gelmez. Alman hamam böceği için uygulanacak en iyi ilaçlama sıvı, kokulu, püskürtme yöntemi ile yapılan ilaçlamadır. Bu ilaçlama kesin çözüm sunar. Fakat bu yöntem uygulanırken ev sahiplerinin evi terk etmesi gerekir. Evini terk edemeyecek olan insanlar jel ilaçlama yöntemi ilaçlamayı tercih edebilir. Jel ilaçlama yapıldığında salgıladığı koku böcekleri cezbeden bir koku salgılar alman hamam böceği ve diğer hamam böcekleri gündüz yuvalarından çıkar ve ilaçtan yer. Yuvasına dönen böcek orada ölür. Ölen böceği yiyen diğer böceklerde zincirleme olarak ölmeyi sürdürür. Alman hamam böceğinin bulaştırdığı hastalıklar; astım, verem, dizanteri, alerjik reaksiyonlar, mantar hastalıkları, gıda zehirlenmeleridir. Gıdalarınız üzerinde bir alman hamam böceği görürseniz çöpe atmalısınız.


Amerikan Hamamböceği ( Periplanata Americana ) :

Amerikan hamam böceğinin boyu 2-3 cmdir. Amerikan hamam böceği türleri içerisinde en büyük olan türdür, hamam böceğinin iskeleti, bedeninin üzerinde dışarıda yer alır. Amerikan hamam böceğinin rengi kızılımsı kahverengidir. Erkek amerikan hamam böceğinin kanatları vardır, uçmak için kullanmaz. Dişi olan hamam böceğinde kanat olmaz. Amerikan hamam böceği bizim yediğimiz ve yemediğimiz her türlü organik besini yer. Amerikan hamam böceği sıcak, nemli ve pis ortamı sever, gündüzleri yuvasında pasif, akşamları aktif yaşar. Bir hamamböceği olan yerde yüzlerce hamam böceği bulunması ihtimali çok yüksektir. Hamam böceği kalabalık yaşar. Amerikan hamam böceği çok hızlı üreme yapar. Dişi amerikan hamam böceği sırtında taşıdığı yumurtalarını etrafa bırakır. Amerikan hamam böceğinin bulaştırdığı hastalıklar mantar hastalıkları, alerjik reaksiyon, astım, verem, dizanteri gibi hastalıklardır. Amerikan hamam böceği bir gecede 10 katlı bir binayı dolaşır, çabuk hareket eder veya bir günde 4-5km yol alabilir. Amerikan hamam böcekleri ile bireysel mücadele olumlu sonuçlar vermez. Bireysel mücadele zaman kaybına ve ekonomik kayba neden olur. Hamam böceği için periyodik ilaçlama yapılması gerekir. Amerikan hamam böceği ilaçlamasında kullanılması gereken ilaçlar kokulu, sıvı ve jel tarzı ilaçlardır. Amerikan hamam böceği için bazen de jel ilaçlar kullanılabilir. Amerikan hamam böceği için uygulanan jel ilaçlamada, hamam böceği jel ilacın salgıladığı hormonsal kokuyu alır ve yuvasından hemen çıkar ve ilacı yer ve ölür. Ölen hamam böceğini yiyen diğer böcekler de zincirleme şekilde ölmeyi sürdürür. Çin'den gelen bazı ucuz ilaçlar insanlara fiyat olarak cazip gelebilir. Fakat sağlığa son derece zararlıdır, insanların sağlığını tehdit eder. Hamam böceklerini yok etmek isterken onların daha da direnç kazanmasına neden olursunuz.


Oryantal Hamamböceği ( Blatella Orientalis ):

Oryantal hamam böceğini diğer ismi karafatmadır. Oryantal hamam böceğinin büyüklüğü 1-1.5cmdir. Erkek oryantal hamam böceğinde 2 tane kahverengi kanat olur. Oryantal hamam böceği kanadı olsa dahi uçmayı tercih etmez. Oryantal hamam böceğinin kafasındaki 1 çift antenle nem ve yiyeceklerin yerini tespit eder. Hamam böceğinin iskeleti vücudunun dışındadır. Dişi olan oryantal hamam böceği(karafatma) daha ovaldir ve ufaktır. Hamam böceği (35-40 )paketler halindeki yumurtalarını her yere dağıtır. Her mevsim üreyen hamam böceği her yumurtlama döneminde 200 adet yumurta yapar. Yumurtalardan 18 gün sonra yeni hamam böceği yavruları çıkmaya başlar. Oryantal hamam böceği senede 8-10 defa yumurtlayabilir. Ergin olan hamam böceği ölmek üzereyken, yumurta bırakır. Oryantal hamam böceği genel olarak lağım sistemi, bodrum, bina boşluğu, depo, vb yerlerde yuva yapar. Kış gelince yuvalarına çekilen oryantal hamam böcekleri yaz ayı geldiğinde daha hızlı ve çok ürer. Oryantal hamam böceğinin ömrü 6 ay gibi bir zaman dilimidir. Hamam böceği her türlü organik gıdayı, bizim yediğimiz ve yemediğimiz her şeyi yiyebilir. Çok pis olduğu bilinen hamam böceği hastalık ve mikropları üzerinde taşır ve gittiği her yere bu mikropları taşır, insanlara tiksinti veren görüntüsü vardır. Oryantal hamam böceği insanların bulunduğu her yerde aktif olarak yaşayan bir canlıdır. Oryantal hamam böceğinin evde yuva yapmak için mutfak banyo, gibi nemli yerleri seçer. Oryantal hamam böceği tembel yapılı bir böcektir. Gündüz yuvasında dinlenen hamam böceği, akşam olduğunda besin aramaya çıkar. Oryantal hamam böceği evlere ve iç alanlara, alışveriş poşetleriyle eve alınan eşyalarla gelir. Gece olunca ortaya çıkan bir hamam böceği 4.5km bir alanı dolaşabilir.Oryantal hamam böceği, dizanteri, gıda zehirlenmeleri, Verem, Pnomoni, Hepatit, Mantar hastalıkları, Astım, Allerjik Reaksiyon, Gastroenteritis, Antrax, gibi çeşitli hastalık mikroplarını taşır ve insanlara bulaştırır. Oryantal hamam böceği(karafatma) mücadelesi zor zararlı bir haşeredir. Hamam böceği için bilmeden uygulanan ilaçlama böceğe daha da direnç kazandırır.Oryantal hamam böceği ilaçlamasında kokulu, kokusuz ve jel ilaç uygulama yapılması gerekir. Hamam böceğine uygulanan kokulu ilaç uygulaması sırasında evinizi 4-5 saat terk etmelisiniz. İlaçlama yapılacak alan terk edilemeyecek bir yerse jel ilaçlar kullanılır. Hamam böceği ilaçlamasının yapıldıktan 15-20 gün sonra tekrar bir ilaçlama yapılmalıdır. Hamam böceği yumurtaları herhangi bir ilaçlamadan zarar görmez. İlk ilaçlama sırasında canlı hamam böcekleri yok olur, 20 gün sonra yapılan ilaçlamada yumurtadan yeni çıkan hamam böcekleri de ölür. Eğer hamam böcekleri market, dükkân ve yiyecek sürekli olan yerlerdeyse ayda 1 defa böcek ilaçlama yapılması gerekir.


FARELER :

Fare çok güçlü dişlere sahip olan, memeli canlılar grubundan kemirgen bir zararlıdır. Fareler bünyesinde çok çeşitli mikropları taşıyarak salgın hastalıkların insanlara bulaşmasına da neden olurlar. Fareler çok hızlı ve canlı doğurarak üreyen canlılar olup, yeryüzünde yaşayan çok çeşitli türleri vardır. Fare zararlısının gen yapıları ile insanların gen yapılarının birbirine benzemesi nedeniyle, laboratuarlarda deney hayvanı olarak kullanılır. Fare zararlısının tek faydası zaten bilimsel araştırmalarda kullanılmasıdır. Türlerine göre farklı boylarda olan fareler, baş, beden ve kuyruk bölümü olmak üzere 3 bölümden meydana gelirler. Farelerin beslenme şekilleri türlerine göre ve yaşadıkları yerlere göre değişmektedir. Hem otçul beslenip, hem de etçil beslenebilirler. Örneğin çatı ve ev farelerin ev içlerinde mutfak ve kiler gibi alanlardan buldukları gıdalar ile beslenirken, tarla fareleri tarla, bahçe gibi ekili alanlarda yetiştirilen ürünler ile beslenir. Çok güçlü ağız ve diş yapısına sahip olan fare, çok plastik, tahta, karton ve beton gibi çok sert maddeleri bile kemirebilirler. Aynı zamanda çok güçlü koku alma duyusuna sahip olan fareler, çok elastik bir yapıya sahiptirler. Fareler bu özellikleri sayesinde kendi ebatlarından daha küçük olan deliklerden bile geçebilirler. Fareler hem insanların yedikleri gıdalardan beslenerek, hemde insanları ısırarak hastalık bulaştırırlar. Genellikle insanları gece uykularında iken parmak uçları, burun ve kulaklarından ısırır. Fare ısırığı insanlar tarafından fark edilmez, çünkü farenin bir özelliğide şudur. Fare ısıracağı yere ağızında ürettiği özel bir salgıyı bırakır, bu salgı bir bakıma narkoz görevi görür. Bu salgı sayesinde uyuşan bölgeyi ısıran farelerin ısırığı hissedilmez. Fare her üremesinde 10-12 tane yavru yapar ve bu yavrular 1-2 ayda erginleşir. Fare türüne göre yılda 4-5 kere yavru yapar. Fareyi yıllardan beri insanlar, ilkel yollar ile yakalamaya çalışmıştır. Ancak bu ilkel yollar ile fare yakalamak hem uzun zaman alır hemde fare yakalanana kadar üreyerek daha da çoğalmaktadır. Siz bir fareyi yakalamak için beklerken, fare bu zamanda üremeye devam etmektedir. Farelerden ancak fare ilaçlaması ile kurtulabilirsiniz. İlaçlama şirketleri fare ilaçlamasında en etkili fare ilaçlarını en etkili yöntemler ile uygulayarak sizi farelerden kurtaracaktır. Çağdaş ilaçlama şirketi olarak yasal çalışan, sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar ve ilaçlama hakkında eğitimli personelimiz ile sizlere fare ilaçlama ve tüm haşere ilaçlama uygulamalarında hizmet vermektedir. Kullandığımız ilaçlar ziraat mühendislerimiz tarafından hazırlanır ve çok etkili ilaçlardır. Çağdaş ilaçlama şirketimizi arayın, sizi bu zararlı canlılardan kurtaralım.


Ev Faresi :

Yoğun olarak kırsal kesim ve şehirdeki binalarda yaşarlar. Kuytu ve karanlık yerleri severler. Bulundukları ortamlarda insan besinlerine, tahta, kâğıt, deri, kumaş, telefon kablosu, elektrik izolasyonları gibi aklınıza gelebilecek her şeye zarar verirler. Salgın hastalıkların yayılışından sorumludurlar. 12 cm boyunda keskin burunlu geniş kulaklı kahverengi – gri renkte 30 gr ağırlığında lağım hariç her çeşit besin bulabildiği bina ve yakın çevresinde yaşayan ince ( i ) şeklinde dışkıları bulunur. Ergin dişisi yılda ortalama 10 doğum yapar ve her seferinde 10 yavru doğurabilir. Çok iyi koşar, tırmanır, sıçrar ve yüzebilirler. Yetişkin bir ev faresi 0,5 cm delikten geçer ve 4 metre yüksekten atlayabilir.


Lağım Faresi :

Ergin lağım faresi kuyruğu hariç 18-25 cm boyunda ve 200-600 gr ağırlığındadır. Küt burunlu, küçük kulak ve gözlere sahip, kaba tüyleri kahverengi siyah karın bölgesi gri beyaz arası bir renktedir. Lağım fareleri daha çok kanalizasyon sistemi, binaların bodrum ve alt katları ile depolarda, bina dışında ise nehir kenarlarında, yol boyunca toprak altında, çöp yığınları ve beton altında yuva yaparlar. Erginlerin dışkıları iki ucu küt kapsül şeklinde ve 20 mm kadar uzunlukta olabilir. 2-5 ayda ergin hale gelir, bir yıl yaşarlar. Gebelikleri 3 hafta sürer. Bir keresinde 7-8 yavru doğurur ve yılda 3-6 döl verebilirler. Güçlü koku ve işitme duyularına sahiptirler. 12 mm den büyük aralıktan kolayca geçebilir. 15 metre yükseklikten atlayabilirler. Kemirmeyi severler ve en çok elektrik kablolarını kemirdiği için de sık sık yangınlara sebep olurlar.


Çatı Faresi :

Ergin çatı faresi, kuyruğu hariç 16-21 cm boyunda ve 80-300 gr ağırlığındadır. Sivri burunu, iri kulak ve gözleri olup, kahverengi veya siyah tüylere sahiptir, çok iyi tırmanıcıdırlar. Bina içleri ve altında, çatısında, çöp ve odun yığınları içinde yaşarlar. Erginlerin dışkıları lağım faresinin dışkısı gibi fakat sivri uçludur. Çatı fareleri 4 ayda ergin hale gelir ve 12 ay yaşarlar. Bir keresinde 4-8 yavru doğurur ve yılda 6 döl verebilirler. 12 mm den büyük aralıktan kolayca geçebilirler.


Karasinek:

Karasinek uçan bir haşeredir. Sinek türleri arasında diğer sineklerden daha büyük yapılıdır. Karasineğin bedeninde ufak tüyler vardır. Genel olarak karasinek siyah ve gri renktir. Karasinekte 6 ayak vardır. Karasinek uzun mesafeler uçabilir. Karasinek her ortamda bulunabilen bir canlıdır. Karasinek dağ başı, çöl ortamı, temiz pis çok yerde yaşar. Karasinek çöplük, lağım, bataklık gibi yerlerde de bolca bulunur, buralarda yuva yapar. Karasinek bitki ve meyve suyu, et gibi besinlerle beslenir. Karasinek yumurtalarını yediği besinlerin üzerine ve konduğu yerlerde bırakır. Karasinek her yumurtlama döneminde 150-200 yumurta bırakabilir. Karasinek yumurtaları uygun ortamda aynı gün içerisinde yumurtadan çıkar. Karasinek yumurtaları içinden çıkan yavrular larva halinde olur. Larvalar 1 hafta içerisinde kanatlı yavrulara döner. Karasinek çok pis ve mikrop taşıyan bir böcektir. Karasinek konduğu yerlere hastalık ve değişik mikropları da beraberinde taşır. Karasinekten insana bulaşan hastalıklar; kolera, verem, dizanteri, hepatit, çocuk felci, gıda zehirlenmesi gibi hastalıklardır. Karasinek ilaçlamasında sineğin ana kaynağı bulunmalı orası ilaçlanmalıdır. Dişi bir karasinek ölene kadar 250 milyon yumurta bırakabilir. Bir karasinek 1 haftada ergin hale gelir, karasinek en fazla 2-3 hafta kadar yaşayabilir. Karasineğin ömrü kısadır.


Sivrisinek:

Dünyada 3000 sivrisinek vardır. Birçok sivrisinek kan emmek için insana gelmez. Sivrisineğin sadece dişisi kan emer. Dişi sivrisinek yumurta yapabilmek için kana ihtiyaç duyar. Erkek sivrisinekler meyve ve çiçeklere konarak bitki özlerini yer. Dişi sivrisinek avının yerini 3 bacağı ve duyargaları sayesinde bulur. Sivrisineğin alıcıları ter, nem ve koku alır. Bazı insanların ter kokuları sivrisinek için çok caziptir, bu insanlar daha çok sinek ısırığı ile karşılaşabilir. Sivrisineğin ağzının altındaki kesede iki tüp ve keskin ağızlı bıçak bulunur. Sivrisinek önce deride bıçağı ile delik açar, ağzında bulunan tüplerden 1 tanesinden tükürük salgılar. Sivrisineğin tükürüğü kanın pıhtılaşmasını önler. Sivrisinek bu şekilde kolaylıkla kan emer. Sivrisinek anofel ve Küleks adı ile 2 guruba ayrılır. Sivrisinek kirli su birikintilerinde üreme yapar. Sivrisinek 3 dönemde yumurta, larva ergin olmak üzere ömrünü tamamlar. Sivrisinek canlıların olduğu bölgelerde daha yoğun görülürler. Sivrisinek sıtma, humma, beyin iltihabı, fil hastalığı gibi hastalıkların insanlara bulaşmasını sağlar. Sivrisineklerin çoğalması için fotosentez yapan suya ihtiyacı vardır. Etrafınızda kovada su varsa eski lastik gibi nesnelerin içerisine biriken yağmur suları sivrisineğin çoğalması için idealdir. Sivrisinek havada uçarken çiftleşir. Erkek sivrisinek dişi sivrisineği kanat çırpma sesinden tanır. Sivrisinek çiftleşmesinden kısa süre sonra erkek sinek ölür. Kurbağalar, balıklar, kertenkeleler, bukalemunlar, kuşlar, yarasalar sivrisineğin düşmanıdır. Sivrisinekte işitme yeteneği iyi gelişmiştir. Johnston organı denilen organ sivrisinekte ses dalgası ve titreşimleri alan organıdır. Sivrisineğin kafasının 2 tarafında bulunur. Çok sayıda duyu hücresinden oluşmuştur. Bu duyargalar dik vaziyette iken işlemini yapamaz.

Sivrisinek hakkında bilinmeyenler; 

  • Dişi sivrisinek her defasında 200-300 yumurta bırakabilir.
  • Dolunay çıktığı zaman sivrisineğin ısırma işlemi 500 kat fazladır.
  • Sivrisinek yumurtaları kurumuş şekilde 5 sene yaşayabilir.
  • Sivrisinek yaşamı boyunca 250km yol kat edebilir.
  • Sivrisinek saniyede 500 defa kanat çırpar.
  • Dolunay çıktığı zaman sivrisineğin ısırma işlemi 500 kat fazladır.
  • Kan emen sadece dişi sivrisinektir.


Tatarcık:

Tatarcık bir tür sineğe verilen isimdir. Yapı olarak küçük bir sivrisineğe benzer. Tatarcık renk olarak, kirli sarı veya mat renklidir. Tatarcık sineğinin bedeni tüylerle kaplıdır. Tatarcık ufak yapılı bir böcektir. Tatarcık sineğinin tüylü yapısı tatarcığın diğer sineklerden kolay ayrılmasını sağlar. Tatarcık sineğinde 6 tane ayak bulunur. Tatarcık sineğinin boyu 3-5mm arasında değişir. Tatarcık sineği genel olarak hayvan ağılında, çamurluklarda, bataklıklarda, lağım suyu atıklarında yaşar. Tatarcık evlerde kullanılmayan köşelerde, loş ışık alan odalarda görülür. Gündüz pasif olan tatarcık, gece aktif olarak yaşar. Tatarcık sineği insanı ısırdığında kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı durumları görülür. Tatarcık kan emerek beslendiğinden, hastalık bulaştırabilir. Tatarcık insanlara sarıhumma, tavuk hastalığı, bağırsak hastalıkları, viral hastalıklar ve ateşli hastalıklar bulaştır. Tatarcık humması Tavuk hastalığı, bağırsak, kurtları, Şark çıbanı,  birçok virüsün insana bulaşmasına sebeptir. Tatarcık ısırmasında insanda ısırılan yerde kabarcıklar, şişme, kaşıntı oluşur. Tatarcık ısırdıktan sonra insanlarda iştahsızlık, halsizlik, mide bulantıları, kabızlık, şiddetli ateş, baş eklem ve kas ağrıları gibi şikâyetler görülebilir. Tatarcıklar besin olarak meyvelerin suyunu ve meyve özü de içerir. Tatarcıklar kan ile beslendikten sonra yumurta 2 - 3 gün içinde yumurta bırakır. Dişi tatarcık nemli ve sulu ortama yumurtasını bırakır.


Tahta Kurusu:

Erişkin tahtakurusu oval, yassı, çok ayaklı 2 - 5mm boyunda, pas kırmızısı rengindedir. Ezilince pis kokar ve kan çıkar. Erginleri hiç beslenmeden 550 gün yaşayabilirler. Kümeler halinde 200 civarında yumurtayı yapıştırarak çatlaklara bırakırlar. Evlerde insanın yaşadığı yatak odaları, çekyat, dolap içleri, karyola, yatak kenarları, duvar delikleri ve tahta aksam yarıkları ile yatakhaneler gibi yerlere yuvalanırlar. İnsanlardan ağırlığının 5 – 6 katı kan emer. Isırdığı yer şişer ve kızarır. Özellikle geceleri aktiftir, insanlar uyuyunca harekete geçer, evden eve eşya ve insan giysisi ile çok hızlı yayılırlar.

 


Kene:

Bir kene ağırlığının 100 katı kadar kan emebilir. Kene deve, köpek, koyun ve insana yapışarak kan emen ve bu yolla beslenme sağlayan bir canlıdır. Kene (lxodoidea) gurubunda incelenen gözü olmayan böcektir. Kene haşeresinin 889 türü bulunmaktadır. Kene yumurtlama yöntemi ile ürer. Dişi kene yumurtasını çöp, yaprak ve hayvanların kılları arasında saklar. Kene yumurta larından 3 bacaklı larva olur. Kene bu dönemden sonra pupa dönemi denilen dönemden geçer. Pupa döneminden geçen kene 8 bacaklı yavru keneye dönüşür. Henüz larva olan keneler kertenkele canlısı üzerinde, ergin olan kene insan ve memeli hayvanlar üzerinde parazit yaşar. Ergin olan kenede 4 çift bacak vardır. Kenenin bacakları üzerinde çengel biçimli vantuzlar bulunur. Kenede buluna ayak koku almaya çok duyarlıdır. Kenenin 2 çift bacağı öne, 2 çift bacağı arkaya yönlenmiş biçimde yer alır. Kene ayağındaki vantuzlar sayesinde deriyi rahatlıkla sarar ve tutar. Kene bu şekilde kan emme işini kolay yapar. Karnını kan ile iyice dolduran kene konağını terk eder, ağaç ve otlara tırmanır. Kene tekrar kan emmek istediği zaman yakınından geçen havyan ve insanın üzerine konar. Kenenin başı ve vücudu kaynaşmıştır. Doğada bulunan bütün keneler kör değildir. Sığır ve köpek kenesinin gözleri görür. İnsan ve hayvan kanı emerek beslenen kene türü mikrop ve hastalık yayan bir tür kenedir.


Akarlar:

Mite canlısı tozlu, nemli, sıcak ve canlı bulunan her ortamda yaşar. Günlük kullandığımız yatak örtüsü, çarşaf ve nevresim gibi kullanılan eşyalar içerisinde mite(toz akarı) bulunur. Toz akarı(mite) beslenmesini insan ve hayvanlardan dökülen deri döküntüleri ve kıllarla beslenme sağlar. Mitenin(toz akarının) bıraktığı ufak dışkı tozları insanların hastalanmasına neden olur. Mite günde ortalama 20 dışkı topu yapar. Mite haşeresinden insanlara solunum yolları rahatsızlıkları olan astım ve bronşit hastalığı bulaşır. Özellikle küçük çocukların pelüş oyuncakları içerisinde çok bulunan miteler, çocukların bu hastalıklara daha çabuk yakalanmasına neden olur. Bir eşya üzerinde o kadar çok mite olur ki örnek olarak çift kişilik yatakta 2-3 milyon toz akarı bulunur. Miteler gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır. Toz akarı(mite) 1 ay süre içerisinde erginleşir ve ortalama 1-3 ay arasında ömrü vardır. Toz akarı (mite) astım ve alerjik hastalıkların önemli etkenidir. Mitelerden temizlik yapılarak kurtulunamaz, kesinlikle düzenli olarak ilaçlama şirketlerine Mite ilaçlaması yaptırmanız gerekir. Mite ilaçlamasında farklı ilaçlar, farklı ilaçlama yöntemleri ile uygulanır. Bu işlem kesinlikle profesyonellik ve bilgi gerektirir. Ferdi olarak mite ilaçlaması yapmak çok tehlikelidir. Çağdaş ilaçlama servisi olarak sizlere yıllardır Mite ilaçlaması ve tüm haşere ilaçlamaları konusunda hizmet vermektedir.


Karınca:

Karınca (Hymenoptera) zarkanatlılar gurubundan bir canlıdır. Karıncanın büyüklüğü 2-4mm arasındadır. Karıncanın yeryüzünde 8800 türü bulunur. Her türlü karıncanın kendine özgü özellikleri bulunur. Karınca canlısının vücudu baş, göğüs ve karın olarak 3 bölümden meydana gelir. Karıncanın bel ve boyun kısmı çok ine kıvrımlar halindedir. Karınca kızıl, kahve, siyah renklerde görülür. Karınca toplulukları yuvasını toprak altında yapar. Karınca yeryüzündeki en kalabalık canlı topluluğudur. Her yeni doğan 40 insana karşın 700 milyon karınca dünyaya gelir. Çok çalışkan karıncalar hem sürekli çalışır hem de yavru karıncaları her tür gelebilecek tehlikeye karşı korur. Karıncalar arasında çok iyi bir iletişim vardır. Karıncalar aralarından bir grubu dışarıya yiyecek aramak için yollar. Giden karıncalar yiyecek bulduğunda diğer karıncalara haber verir.

Karınca yiyecek aramaya giderken ardından yer tayin etmek için bir koku bırakır. Karıncanın bıraktığı bu koku sayesinde diğer karıncalar kokunun olduğu yerleri takip ederek yiyeceğe ulaşır. Bir karınca kendi ağırlığının 50 katı kadar ağırlık kaldırabilir.

Copyright 2024 - Profesyonel Böcek İlaçlama